top of page

Miksi pridea vietetään yhä? Minäpä kerron.

Toukokuu vaihtui jo muutama päivä sitten kesäkuuksi, joka toi mukanaan pride-kuukauden. Kesäkuussa vietettävän pride-kuukauden tarkoitus on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja yhdenvertaista asemaa meillä Suomessa sekä ympäri maailman.

Monesti törmää ihmisiin, jotka ajattelevat, että 1. maaliskuuta 2017 voimaan astuneen tasa-arvoisen avioliittolain myötä asiat olisivat meillä Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta kunnossa. Väärin. Asiat eivät kuitenkaan ole vielä kunnossa edes meillä Suomessa ja työtä riittääkin, kun esimerkiksi ajatellaan nykyistä trans-lainsäädäntöä.

Jokaisella on oltava oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi, mutta pride on myös paljon muutakin.

Pride on sitä varten, että vielä jonain päivänä yhteiskunta on avoin ja turvallinen jokaiselle. Pride on sitä varten, että vielä jonain päivänä syrjivät rakenteet yhteiskunnan kaikilla tasoilla on murrettu sekä, että vielä jonain päivänä jokaisella on aidosti samat mahdollisuudet, oikeudet sekä yhdenvertainen asema yhteiskunnassa.

Tässä riittää työtä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeudet eivät ole eivätkä todellakaan saa olla mielipidekysymys.

SDP:n Keski-Suomen piirin kevätkokouksessa 26. maaliskuuta 2022 totesin seuraavasti, "Eläessämme yhä 2020-luvulla yhteiskunnassa, jossa jäykistä normeista eroavat, vaikkapa sateenkaarinuoret, maksavat valtavaa ja epäinhimillistä hintaa omalla hyvinvoinnillaan ja terveydellään erilaisuudestaan, jolle eivät itse voi mitään, on yhä meillä kaikilla tekemistä vähemmistöjen aseman eteen", ja Demarinuorten liittokokouksessa Seinäjoella jatkoin samasta aiheesta.

Minä olen valmis kamppailemaan ja tekemään työtä päivittäin sen eteen, jotta vielä jonain päivänä kenenkään, varsinkaan yhdenkään nuoren, ei tarvitse miettiä, voiko olla aidosti oma itsensä. Jotta vielä jonain päivänä voisimme elää aidosti yhdenvertaisessa yhteiskunnassa ja maailmassa.

Työ vähemmistöjen aseman, ihmis- ja perusoikeuksien sekä tasa-arvon eteen jatkuu vuoden ympäri. Jokaisena kuukautena ja jokaisena päivänä!

#pride #pridemonth

Puheenvuorossani SDP:n 47. puoluekokouksessa halusin avata omia ajatuksiani koskien puoluekokouksen tapahtumia. Voit lukea puheenvuoroni alta: Arvoisa puheenjohtaja, Rakkaat toverit, Olen hieman petty

bottom of page